Oleanders: Van planten in volle grond tot overwinteren en verzorging

Oleander is een prachtige struik met mooie, kleurrijke bloemen die in de zomer bloeien. Het is een populaire plant voor tuinen en parken vanwege de uitbundige bloei en het feit dat hij gemakkelijk te onderhouden is. Maar hoe kweek en verzorg je oleander in volle grond? En hoe bescherm je hem tegen de winter en vorst? In dit artikel lees je alles over oleander.

Inleiding

Oleander is een veelzijdige struik die veel voorkomt in warmere klimaten. In Nederland wordt oleander vooral gekweekt als kuipplant of als struik in de volle grond. Het is een sterke plant die goed gedijt in ons gematigde klimaat. Oleander heeft weinig onderhoud nodig en is daarom een geliefde plant onder tuinliefhebbers. In dit artikel lees je alles over oleander in volle grond, oleander in de winter en oleander in vorstperiodes.

Kweken van oleander in volle grond

Kies de juiste locatie

Oleander doet het het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Kies een plek in de volle zon of halfschaduw waar de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Houd er rekening mee dat oleander behoorlijk groot kan worden.

Planten van oleander

Oleander kan het beste geplant worden in het voorjaar. Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de plant. Vul het gat met compost of mest en plant de oleander. Zorg ervoor dat de plant op dezelfde diepte wordt geplant als in de pot.

Onderhoud van oleander

Oleander heeft weinig onderhoud nodig. Geef de plant regelmatig water en mest in het voorjaar en de zomer. Verwijder dode bloemen en takken om de groei te bevorderen.

Oleander in de winter

Beschermen tegen vorst

Oleander is niet winterhard en kan niet goed tegen vorst. In de winterperiode is het belangrijk om de plant te beschermen tegen de kou. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

 • Bedek de plant met jute of vliesdoek
 • Bescherm de wortels met een laag bladeren of stro
 • Zet de plant binnen in een vorstvrije ruimte

Water geven in de winter

In de winter heeft oleander minder water nodig dan in de zomer. Geef de plant alleen water als de grond droog aanvoelt. Geef de plant nooit water als de grond bevroren is.

Snoeien in de winter

Oleander kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, maar als de plant te groot wordt, kan er ook in de winter gesnoeid worden. Verwijder alleen de dode takken en snoei niet te veel van de gezonde takken af.

Conclusie

Oleander is een prachtige plant die goed gedijt in ons klimaat. Het is een sterke plant die weinig onderhoud nodig heeft en een uitbundige bloei heeft in de zomer. Als je oleander in volle grond wilt kweken, is het belangrijk om een zonnige plek te kiezen met goed doorlatende grond. De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte.

Als je oleander in de winter wilt beschermen tegen vorst, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Bedek de plant met jute of vliesdoek, bescherm de wortels met een laag bladeren of stro, of zet de plant binnen in een vorstvrije ruimte. Geef de plant in de winter minder water dan in de zomer en snoei alleen dode takken af.

Al met al is oleander een prachtige en sterke plant die goed gedijt in ons klimaat. Met een beetje zorg en aandacht kan deze plant jarenlang plezier geven in je tuin.

Veelgestelde vragen

 1. Kan een oleander in de winter buiten blijven?
  Oleander is niet winterhard en kan niet goed tegen vorst. Het is daarom aan te raden om de plant in de winter binnen te zetten of te beschermen tegen vorst door de plant te bedekken met jute of vliesdoek, de wortels te beschermen met een laag bladeren of stro.
 2. Kan een oleander in de volle zon?
  Ja, oleander houdt van zon en kan goed gedijen in de volle zon. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant voldoende water bij warm weer.
 3. Hoe verzorg ik een oleander het best?
  Oleander heeft weinig verzorging nodig, maar het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer en om de plant te snoeien in het voorjaar. Verwijder alleen de dode takken en snoei niet te veel van de gezonde takken af. Geef de plant ook regelmatig voeding voor een uitbundige bloei.
 4. Kan een oleander overwinteren?
  Oleander is niet winterhard en kan niet goed tegen vorst. Het is daarom aan te raden om de plant in de winter binnen te zetten of te beschermen tegen vorst door de plant te bedekken met jute of vliesdoek, de wortels te beschermen met een laag bladeren of stro.
 5. Wat te doen met uitgebloeide bloemen van de oleander?
  Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen van de oleander te verwijderen om de plant te stimuleren nieuwe bloemen te maken. Knip de uitgebloeide bloemen af met een scherpe snoeischaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top