Dieffenbachia: een mooie, maar giftige plant

Als je op zoek bent naar een prachtige plant voor in je huis, dan is de Dieffenbachia een goede keuze. Deze plant heeft grote, groene bladeren met prachtige tekeningen en kan je huis of kantoor een mooie uitstraling geven. Maar voordat je enthousiast naar de bloemist rent, is het belangrijk om te weten dat de Dieffenbachia ook giftig kan zijn voor mensen en dieren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze mooie, maar potentieel gevaarlijke plant.

Wat is Dieffenbachia?

Dieffenbachia is een geslacht van tropische planten uit de Araceae-familie. Er zijn ongeveer 30 soorten in het geslacht, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Zuid- en Midden-Amerika. De plant staat ook wel bekend als “dumb cane” vanwege de irriterende stof die het bevat en die kan leiden tot tijdelijke spraakverlamming als het wordt ingeslikt.

Hoe ziet Dieffenbachia eruit?

Dieffenbachia heeft grote, opvallende bladeren met vaak groen-witte patronen. De plant kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 meter en heeft een brede, bossige vorm. Er zijn verschillende cultivars beschikbaar die variëren in grootte, kleur en bladpatroon.

Hoe verzorg je Dieffenbachia?

Dieffenbachia is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen, maar het heeft wel enkele specifieke behoeften. Hier zijn enkele tips om je Dieffenbachia gezond te houden:

 • Licht: Dieffenbachia houdt van helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
 • Water: Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.
 • Temperatuur: Dieffenbachia houdt van warme, vochtige omstandigheden. Vermijd tocht en extreme temperaturen.
 • Voeding: Geef je Dieffenbachia eens per maand voeding met een algemene kamerplantenvoeding.
 • Verpotten: Verpot je Dieffenbachia eens per jaar in een iets grotere pot met verse potgrond.

Is Dieffenbachia giftig?

Ja, Dieffenbachia is giftig voor mensen en dieren. De plant bevat calciumoxalaat-kristallen, die bij aanraking of inslikken irritatie en zwelling van de mond, keel en lippen kunnen veroorzaken. In ernstige gevallen kan het inslikken van de plant leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Hoe behandel je Dieffenbachia-vergiftiging?

Als je per ongeluk Dieffenbachia hebt ingeslikt of in contact bent gekomen met de plant en symptomen ervaart zoals zwelling, irritatie of ademhalingsproblemen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Spoel bij huidcontact de aangetaste plek met veel water af en breng een kalmerende zalf aan om de irritatie te verminderen.

Hoe voorkom je Dieffenbachia-vergiftiging?

Om Dieffenbachia-vergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden. Plaats de plant op een veilige plek en zorg ervoor dat de bladeren niet worden aangeraakt of afgebeten. Was je handen na het hanteren van de plant en gebruik handschoenen bij het verpotten of snoeien van de plant.

Conclusie

Dieffenbachia is een mooie, maar potentieel gevaarlijke plant die een unieke uitstraling aan je huis of kantoor kan geven. Als je besluit om Dieffenbachia te kopen, zorg er dan voor dat je de plant op een veilige plek plaatst en buiten het bereik van kinderen en huisdieren houdt. Houd er rekening mee dat de plant giftig is en dat contact met de bladeren irritatie en zwelling kan veroorzaken. Als je per ongeluk Dieffenbachia hebt ingeslikt of in contact bent gekomen met de plant en symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

FAQs

 1. Is Dieffenbachia geschikt voor een huishouden met kinderen of huisdieren?
  Het wordt niet aanbevolen om Dieffenbachia te houden in huishoudens met kinderen of huisdieren vanwege de giftige eigenschappen van de plant.
 2. Hoe vaak moet ik mijn Dieffenbachia water geven?
  Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Overwatering kan leiden tot wortelrot.
 3. Hoe giftig is een Dieffenbachia?
  Dieffenbachia is zeer giftig. De plant bevat giftige kristallen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij inname of contact met de huid.
 4. Is Dieffenbachia luchtzuiverend?
  Ja, Dieffenbachia staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. De plant kan formaldehyde, benzeen en andere giftige stoffen uit de lucht filteren.
 5. Waarom hangen de bladeren van mijn Dieffenbachia?
  Hangende bladeren kunnen duiden op overwatering of onderwatering. Controleer de grond en pas de watergift dienovereenkomstig aan.
 6. Waarom gaan bladeren krullen?
  Bladeren kunnen krullen als gevolg van te veel direct zonlicht, te weinig water of te weinig vochtigheid.
 7. Hoe houd je een plant in leven?
  Zorg voor de juiste hoeveelheid water, licht en voeding. Houd de plant vrij van plagen en ziekten en snoei indien nodig.
 8. Kan Dieffenbachia tegen zon?
  Dieffenbachia gedijt het best bij helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top